Minimalac  53.529 dinara – “Sloga”: Sramotan čin i kapitulacija sindikata

28. avgust 2024 – Minimalna zarada u 2025. godini iznosiće 53.592 dinara, što je povećanje od 13, 7 odsto. Minimalac bi tako trebalo da pokriva minimalnu potrošačku korpu, a ovo je prvi put posle šest godina da je iznos minimalne zarade postignut je dogovorom.

Sednici, koja je održana u Palati Srbija, prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, predstavnici Unije poslodavaca Srbije i predstavnici sindikata.

Odmah po objavljivanju iznosa, javili su se sindikalci koji nisu učestvovali u pregovorima, pa tako Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenjuju dogovor o minimalnoj ceni rada “kao sramotan čin i kapitulaciju sindikata uključenih u Socijalno-ekonomski savet“.

Ovaj iznos, predstavljen kao „istorijski uspeh“ i „prvi dogovor nakon šest godina“, zapravo predstavlja zabijanje eksera u kovčeg sindikalizma kao institucije koja bi trebala da brani prava radnika, navode iz “Sloge”.

Ovaj dogovor je signal da su predstavnici radnika izdali radničku klasu, otvarajući vrata za uvoz jeftine radne snage iz zemalja poput Šri Lanke, Indije i Pakistana, čime je ugrožena budućnost srpskog radno sposobnog stanovništva, kojem preti socijalni egzodus zbog nedostatka prilika i perspektive u sopstvenoj zemlji stoji dalje u saopštenju “Sloge”, uz ocenu da je “takozvana potrošačka korpa, na koju se Vlada, poslodavci i sindikalni kolaboracionisti pozivaju, marketinška obmana I da razgovor o minimalnoj zaradi morao je biti vođen u kontekstu ‘plate za život’, s obzirom na rastuće cene i realne troškove”.

Ostali sindikati, uključujući i one koji su učestvovali u dogvorima, još se nisu oglašavali.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!